Fitlifehealthclub
Bel Voor meer informatie
070-396 50 66

Emotioneel eten en drinken

 

¬ęTerug

EMOTIONAL EATING AND DRINKING

Eten staat dan wel in het alledaagse leven centraal, maar de schijnbaar eenvoudige handeling eten om onze honger en trek te stillen bestaat in feite uit een ingewikkelde reeks psychologische en fysiologische interacties. Wat ons tot eten en hoeveel we eten aanzet is een onderzoeksgebied dat veel wetenschappers al hun leven lang bezighoudt en we hebben nog steeds niet alle antwoorden gevonden. Zeker, honger zorgt ervoor dat we voedsel zoeken en gaan eten, maar denk eens aan alle andere factoren die meespelen. Ben je ooit om de volgende redenen gaan eten? 

 • Je verveelde je, stond onder spanning, was boos of verdrietig?
 • Er stond eten in de buurt en het rook goed en/of zag er lekker uit?
 • Je had trek in het eten ook al had je geen echte honger?
 • Omdat mensen om je heen aan het eten of drinken zijn?
 • Gewoonte, zoals altijd een koekje bij de koffie of thee, altijd een beker popcorn kopen in de bioscoop, of altijd een gin en tonic als je 's avonds thuiskomt?


We doen dit allemaal wel eens en het is volkomen normaal. Maar als het geregeld voorkomt ontstaat er een probleem, vooral wat betreft het gewicht.

We hebben een aangeboren voorliefde voor bepaald voedsel, zoals zoetigheden. Voedsel zorgt dat er verschillende chemische stoffen en hormonen in het lichaam vrijkomen die weer invloed hebben op onze stemming. Misschien is dat de reden dat chocolade ons een tijdelijke oppepper geeft - de natuurlijke bestanddelen erin zorgen dat er chemicalin in de hersenen vrijkomen die ons een goed gevoel geven. Dat gevoel duurt natuurlijk maar kort en je voelt je naderhand misschien slechter als je je schuldig voelt dat je dat voedsel hebt gegeten. Alcoholgebruik kan hier ook van toepassing zijn en drinken uit gewoonte of tegen de stress komt vaak voor, vooral bij mannen maar ook bij vrouwen.

Met deze gewoonten breken kan moeilijk zijn maar als je er niets aan doet kunnen ze een serieuze belemmering vormen bij het bereiken van je doel. Gezond eten gaat niet alleen over wat je eet, maar ook over een gezond standpunt inzake voedsel en eten. Veel te geobsedeerd zijn met wat je eet en wanneer je eet is niet alleen destructief voor je geestelijke gezondheid, maar het leidt ongetwijfeld later ook tot problemen met je gewicht. Psychologen noemen dergelijke personen 'beperkte eters' en wat we wel weten is dat beperkte eters veel eerder grote hoeveelheden ineens eten en geen controle meer hebben over hun eetgedrag als ze gestrest zijn of als hun omstandigheden veranderen.

Emotioneel eten/drinken afleren

De eerste stap is het herkennen van de triggersituaties en wanneer je eet als je geen honger hebt. Het is een goed idee om een voedseldagboek bij te houden waarin de relatie tussen voeding en gedrag kan worden opgeschreven. Dat zal je niet alleen helpen situaties te herkennen waarin je om emotionele redenen gaat drinken of eten, maar het helpt je ook bij het opstellen van een alternatief om te zorgen dat het niet meer voorkomt.

Voordat je iets gaat eten of drinken (geldt niet voor water drinken), stop je even om op te schrijven hoeveel honger je hebt, en hoe je je voelt. Geef je honger een cijfer van 1 tot 10, waarbij 1 helemaal vol is en helemaal geen honger, en 10 heel erg hongerig. Noteer dan hoe je je voelt. Schrijf als laatste op wat je eet, en hoeveel.Voor alcoholische dranken hoef je geen honger te hebben, maar noteer je gevoelens, zoals gestrest, boos, gefrustreerd, enz. Om dit goed te laten werken, moet je zo eerlijk mogelijk zijn. Aan het einde van de week kun je je dagboek controleren en situaties bepalen waarin je voedsel of alcohol gebruikte als emotionele uitlaatklep of gewoon uit gewoonte.

De tweede fase is strategien bedenken waarmee je deze triggersituaties de baas kunt. Schrijf je strategien op zodat je een voorraadje ideen in je hoofd hebt die je de volgende keer in dezelfde situatie kunt toepassen.

Bijvoorbeeld:

 

 • Ga naar de healthclub voor een goede workout - geweldige ontlading van stress!
 • Ga wandelen
 • Bel een vriend/vriendin op
 • Lees een boek
 • Mediteer
 • Neem een bad en neem hier de tijd voor
 • Maak het huis schoon
 • Speel met de hond


Het gaat erom dat je iets doet wat je oplucht, of je nu boos, verveeld, gefrustreerd of gestrest bent, en tegen de tijd dat je klaar bent met de activiteit zal het gevoel over zijn. Schrijf alle ideen op die je hebt zodat je een strategie kunt volgen en je aangeleerde gewoontes kunt afleren. 

¬ęTerug