Fitlifehealthclub
Bel Voor meer informatie
070-396 50 66

Vermoeidheid de baas

 

¬ęTerug

BEATING FATIGUE

De meesten van ons zijn wel eens moe, en het lijkt wel of we dat gevoel niet van ons af kunnen schudden. Soms zijn we moe op een vaste tijd, meestal halverwege de middag als ons energieniveau gewoon in elkaar lijkt te storten. Voor anderen wordt vermoeidheid chronisch, waardoor het steeds moeilijker wordt om zin te hebben in lichaamsbeweging en iedere dag actief te zijn. Je merkt dat je vaak naar eten grijpt om jezelf weer op te kikkeren, vaak iets zoets, en je gezonde eetplan gaat naar de haaien. Chronische vermoeidheid kan een teken zijn dat er meer aan de hand is en kan het beste met de dokter worden besproken. Veel dagelijkse eetgewoontes en lichaamsbeweging hebben echter invloed op ons energieniveau. Veranderingen aanbrengen in je eet- en/of activiteitenpatroon kan daarom een grote rol spelen in de strijd tegen vermoeidheid en het verhogen van je energieniveau.

IJzer

IJzer in het hemoglobine in de rode bloedcellen speelt een cruciale rol bij het vervoer van zuurstof van de longen naar cellen zoals spieren. Een tekort aan ijzer zorgt er daarom voor dat het bloed de zuurstof niet altijd kan brengen op de plek waar die nodig is. Een ernstig ijzertekort leidt tot bloedarmoede, gekenmerkt door kortademigheid, bleke gelaatskleur, niet intensief kunnen bewegen, het koud hebben, vaak last hebben van infecties als verkoudheid en griep en chronische vermoeidheid. Bloedonderzoek kan het tekort aantonen en je dokter schrijft dan ijzertabletten voor om je weer op de goede weg te krijgen.

Je kunt echter ver voordat je echt bloedarmoede hebt last krijgen van symptomen en de eerste fase van een ijzertekort komt bij regelmatig bloedonderzoek niet altijd aan het licht. Vooral vrouwen zijn er gevoelig voor omdat ze ijzer kwijtraken tijdens de menstruatie. Dit geldt ook voor mensen die geen rood vlees eten, dat een van de belangrijkste bronnen van ijzer is. Vlees bevat heemijzer, dat beter wordt opgenomen dan het niet-heemijzer dat in planten wordt gevonden. Als je risico loopt op een ijzertekort, neem dan de volgende stappen:

  1. Eet drie keer per week rood vlees of lever
  2. Eet vaak plantaardige producten die ijzer bevatten zoals groene bladgroenten, peulvruchten en verrijkte granen, samen met iets wat vitamine C bevat om te helpen bij de opname
  3. Drink geen koffie of thee bij de maaltijd omdat deze de ijzeropname belemmeren
  4. Voeg een beetje rood vlees, kip of vis toe aan een maaltijd van peulvruchten; dit verbetert de opname van zowel het niet-heem- als het heemijzer.


Neem geen ijzersupplementen tenzij er via bloedonderzoek is aangetoond dat u een ijzertekort heeft, omdat die de opname van andere mineralen kunnen be�nvloeden en/of obstipatie kunnen veroorzaken. Vooral mannen kunnen te veel ijzer opnemen, wat zeer schadelijk kan zijn voor het lichaam.

Schommelende bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel moet binnen bepaalde waarden blijven wil het lichaam naar behoren kunnen functioneren en om schade door buitensporig hoge waarden te voorkomen. Als de bloedsuikerspiegel lager wordt of onder een normale waarde komt, kunnen de energieniveaus ook afnemen. Deze fluctuaties zijn vaak te wijten aan voedsel met een hoge GI-waarde. 'Reactieve hypoglykemie', waarbij de bloedsuikerspiegel daalt tot onder de beginwaarde, kan 1,5 tot 2 uur optreden na het eten van een maaltijd met hoge GI-waarde. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze stijgingen en dalingen in de bloedsuikerspiegel en zij verlangen vaak naar voedsel, vooral voedsel rijk aan koolhydraten, en hebben halverwege de ochtend en middag weinig energie. Neem de volgende stappen om te zorgen voor kleinere veranderingen in je bloedsuikerspiegel:

 

  • Zorg dat elke maaltijd ook voedsel met een lage GI-waarde bevat
  • Vermijd om grote hoeveelheden koolhydraatrijk voedsel ineens te eten - spreid ze gelijkmatig uit over de dag
  • Probeer geen maaltijden over te slaan - zo eet je later alleen maar meer en reageert je lichaam heviger met insuline
  • Zorg voor ontbijt - er is aangetoond dat het concentratievermogen dan de hele ochtend beter is, gedeeltelijk doordat er meer bloedsuiker beschikbaar is. Je hormonale reactie op de lunch is dan matiger, plus je hebt niet de behoefte om halverwege de ochtend naar de koektrommel te grijpen.


Activiteitenniveaus

Hoe minder actief je bent, hoe minder energie je hebt. Dit is een vicieuze cirkel waar velen van ons af en toe in terecht komen. Ons leven legt een groter beslag op onze hersenen dan op ons lichaam en we kunnen vaak geen onderscheid maken tussen geestelijke en lichamelijke vermoeidheid. Beweging laat het bloed door het lichaam stromen, waardoor zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren, maar ook naar de hersenen wordt getransporteerd. We zijn gemaakt om actief bezig te zijn, maar in plaats daarvan leiden we steeds meer een zittend leven. Vecht hiertegen en zorg dat je iedere dag beweegt. Je zult dan niet alleen gedurende de dag meer energie hebben, maar je slaapt ook beter. Je voelt je dan frisser en klaar voor de komende dag.

Slaap

Het lijkt logisch - als je niet goed of niet lang genoeg slaapt krijg je te weinig slaap en daardoor voel je je moe. In dat geval zullen stukken chocola, cappuccino's of andere opkikkertjes het probleem niet kunnen oplossen. Maak tijd om te rusten en te herstellen, vooral als je je lichamelijk hebt ingespand.

 

¬ęTerug