Fitlifehealthclub
Bel Voor meer informatie
070-396 50 66

Voedsel etiketten lezen

 

¬ęTerug

READING FOOD LABELS

Algemeen gezegd is het veel beter om je eigen maaltijden en snacks klaar te maken van verse ingredi�nten dan dat je uitgaat van bewerkt en verpakt voedsel. Maar in de praktijk is dat niet altijd gemakkelijk. Er is niets mis mee als je een paar verpakte/voorbewerkte maaltijden eet om je leven makkelijker te maken. Als je verstandig kiest, kunnen ze mede helpen het gewenste doel te bereiken. De sleutel is leren hoe je voedseletiketten leest en weet hoe ze in elkaar zitten. Deze zijn in ieder land anders. Soms staat er uitgebreide informatie op en in andere landen zeggen ze maar weinig. Maak je vertrouwd met de etikettering in jouw land. Je kunt dan beter onderscheid maken als je eten koopt en je neemt dan geen product alleen maar omdat het leuk wordt vermarkt. Er kan best op staan dat het gezond is, maar het etiket kan je iets anders vertellen.

Waar kijk je naar?


Ingredi�ntenlijst

Al het voedsel dat wordt verkocht moet een opsomming bevatten van de ingredi�nten die in het product zitten. Als de ingredi�ntenlijst er meer uitziet als de inhoudsopgave van een scheikundeboek dan als echt voedsel, kun je het beter terugzetten. De beste keuze is voedsel dat ingredi�nten bevat die je herkent als voedsel, zonder talrijke toevoegingen, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Ten tweede let je op de volgorde van de ingredi�nten. Ze staan op volgorde van hoeveelheid, dus van de eerste paar ingredi�nten zit er het meest in. Kijk daarom naar wat de eerste drie ingredi�nten zijn. Als dat suiker of siroop is, zie je meteen dat dat product veel suiker bevat. Dit is vaak het geval met vetarme producten waarbij het vet door suiker wordt vervangen om de smaak te verbeteren. Wees erop bedacht dat suiker vele vormen kan aannemen; vaak zitten er verschillende soorten in het zelfde product. Kijk naar glucosestroop, fructose, maissiroop, maltose, dextrose, honing - allemaal verschillende soorten suiker.


Kijk ten slotte naar specifieke ingredi�nten waarvan je weet dat je ze beter kunt vermijden, zoals gehydrogeneerd plantaardig vet. Hydrogeneren is het chemische proces dat wordt gebruikt om een vloeibare plantaardige olie zich meer te laten 'gedragen' als een verzadigd vet als boter. Door het vet te hydrogeneren wordt het product stabieler en kan het langer worden bewaard. Dit klinkt goed. Jammer genoeg ontstaan bij dit proces ook transvetten - absoluut de slechtste soort voor je gezondheid. Zet het product terug als er gehydrogeneerde olie op de lijst staat.

Voedingswaardedeclaratie

In de meeste landen moeten de etiketten ook een tabel bevatten met voedingswaarden. Hierin staan de totale energie, de hoeveelheid vet, koolhydraten, en eiwitten per 100 g, of per portie. Er kan ook informatie in staan over andere voedingsstoffen zoals vezels en/of vitamines en mineralen. Kijk goed naar wat een portie is omdat dit vaak misleidend is. Om te doen voorkomen dat een product minder vet en/of energie bevat, kan de fabrikant verklaren dat een portie de helft van het verpakte product is terwijl de meesten van ons het hele product zouden eten. De twee belangrijkste factoren waar je naar moet kijken zijn:


Energiedichtheid
Een prima manier om een product te evalueren is gewoon naar zijn energiedichtheid kijken. Vergelijk het aantal kilojoules (kJ) of kilocalorie�n (kcal) per 100 g van het product, vermeld op de voedingswaardedeclaratie:

minder dan 750 kJ OF 180 kcal = weinig energierijk voedsel

750-1200 kJ OF 180-290 kcal = gemiddeld energierijk voedsel

meer dan 1200 kJ OF 290 kcal = erg energierijk voedsel

Fruit, groenten, gekookte rijst, pasta en aardappelen hebben allemaal een lage energiedichtheid terwijl veel bewerkte producten die hiervan gemaakt zijn een hoge energiedichtheid hebben, vooral wanneer ze weinig water bevatten. Als je naar de energiedichtheid kijkt in plaats van naar het vetgehalte, word je gewezen op het feit dat veel 'light'-producten heel veel energie leveren, ondanks dat ze weinig vet bevatten. Rijstcrackers en snackrepen van ontbijtgranen zijn hier een goed voorbeeld van. Als je dit weet, is het niet moeilijk te snappen waarom je niet zoveel vet verliest als je zou willen, ook al volg je een streng mager dieet.

We consumeren dikwijls grotere hoeveelheden drank, dus liggen de grenzen een beetje anders. Vergelijk het aantal kJ of kcal per 100 ml drank:
Minder dan 100 kJ OF 25 kcal = weinig energierijke drank
100-150 kJ OF 25-35 kcal = gemiddeld energierijke drank
Meer dan 150 kJ OF 35 kcal = erg energierijke drank

Hoe hoger de energiedichtheid van het eten of drinken, hoe kleiner de porties moeten zijn. Als je wilt afvallen, probeer dan meer eten en drinken te consumeren met lage energiedichtheid en beperk eten en drinken met een hoge energiedichtheid. Bijvoorbeeld: volle melk bevat 280 kJ per 100 ml waardoor het een erg energierijke drank is. Magere melk is dan een betere keus omdat het 150 kJ per 100 ml bevat, waardoor het een gemiddeld energierijke drank is. Op dezelfde manier zijn de meeste frisdranken als cola erg energierijk met ongeveer 175 kJ per 100 ml, terwijl light frisdranken maar 2 kJ per 100 ml bevatten. De meeste sportdranken zijn gemiddeld energierijk met ongeveer 125 kJ per 100 ml. Water is de beste optie van allemaal: het levert vocht maar geen kilojoules/calorie�n.

Vet
Kijk naar het aantal gram vet per 100 g product - als dit groter is dan 10 bevat het product veel vet en moet je kijken naar het soort vet in het product. Als het voornamelijk onverzadigd is, kan het nog steeds een goede keus zijn (afhankelijk van de andere factoren - zie hierboven). Als er staat hoeveel verzadigd vet erin zit, moet je producten zoeken die minder dan 10 % verzadigd vet bevatten (bijv. 10 g per 100 g). Hoe lager hoe beter. Als de soort vet niet staat vermeld, lees dan de ingredi�nten en kijk of er olie, boter en andere vetten in zitten zodat je een idee krijgt.

Neem niet zonder meer aan dat een mager product ook weinig energie bevat. De meeste zijn bijna net zo energierijk als hun 'vette' origineel vanwege de geconcentreerde suikers of andere ingredi�nten die eraan zijn toegevoegd als vetvervangers.

¬ęTerug